Doğal Yöntemler (Takvim Metodu)

Bu yöntem güvenilirliği az olan bir yöntemdir. Adet kanaması düzenli olarak 28 günde bir olan kadınlar için uygundur.Adet kanaması düzensiz olanlar kullanmamalıdır.Yumurtlama adetin 14. günü olur ve yumurta hücresi olgunlaşmış olur. Bu hücre 2 gün içerisinde döllenmezse ölür. Spermler ise 3 gün kadar yaşayabilirler.
Bu nedenle yumurtlamadan 3 gün önce ve yumurtlamadan 2 gün sonrası arasında kalan zaman gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu günlerdir.

Gebelikten korunmak isteyenler, bu sürelerde cinsel ilişkide bulunmamalıdır.
Koruyuculuğu düşük bir yöntem olduğu için kesinlikle çocuk istemeyenler bu yöntemi kullanmamalıdır.
Her kadında her ay sadece bir defa yumurtlama olur. Yumurtlama olayı anlık bir olaydır. Bazen ufak bir sancıya sebep olabilir. Ovulasyon olarak adlandırılan bu olayın sadece bir gün önce ve sonrasındaki ilişkiden hamile kalınabilir.

Yumurtlama olduktan 14 gün sonra genelde adet görülür. Dolayısı ile düzenli adet gören ve 28 (her 2 adetin başlangıçları arasındaki süre) günlük siklusları olan bir kadında ovulasyonun 28-14=14. gün, örneğin 30 günlük bir siklusda 30-14=16.gün, örneğin 24 günlük düzenli bir siklusda 24-14=10.gün olduğu düşünülebilir.
Bu nedenle ,örneğin yumurtlama 14. gün olarak düşünülüyorsa , 14. günün 4 gün önce ve sonrasında korunmasız ilişki önerilmez. Başka bir deyişle adetin başlangıcından sonraki 10.-20 arası riskli bir dönemdir. Bu süre daha garantili olsun diye 9.-21. gün arası olarak da düşünülebilir. Ancak olası ovulasyon bir kadında birçok değişik sebeple değişebilir.

Bu nedenle takvim metodu çok güvenilir kabul edilmez, üstelik düzensiz adet gören bir kadında güvenilirlik şüphesiz daha da az olacaktır.