Vajİna

Vajina bölgesindeki hoşnutsuzluklar, son yıllarda oldukça popüler hale gelen cinsel estetik ameliyatların artmasına neden olmuştur. Vajina bölgesi ile ilgili ameliyatlar konusunda günümüzde bayanlar daha çok cesaretlenmekte, her açıdan dış görünümlerine ve güzelliklerine önem vermekte ve kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacak özellikle vajina bölgesindeki estetik cerrahi işlemlerden kaçınmamaktadırlar.

Ayrıca bazı bayanlarda doğuştan ya da sonradan oluşan küçük dudakların asimetrisi veya fil kulağı tabir edilen şekilde aşırı büyük ve sarkık olması bazı psikolojik ve işlevsel bozuklukları beraberinde getirmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için labioplasti ameliyatı yapılmaktadır.

Doğum sonrasında bollaşan ya da doğum yırtığı olan bayanlarda ise vajina estetiği ya da vajina daraltma ameliyatı yapılabilir. Vajina hemen girişinde bulunan kızlık zarı istenmeyen bazı durumlarda bozulabilir. Bu durumda kızlık zarı onarımı yapılabilir. Kızlık zarı onarımı genellikle lokal anestezi altında yapılır.

Vajina ile ilgili bazı hastalıklar bazen ciddi boyutlara ulaşabilir. Bunlar arasında vajinismus, vajinit, vajina kanseri, vajina sarkması sayılabilir.

Vajinismus, kadınlarda görülen bir cinsel işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılarak, cinsel birleşme sırasında ağrı ve acıya neden olması ve buna bağlı olarak cinsel birleşmeşmenin gerçekleşmemesi olarak tanımlanır. Vajina içindeki kasılmalar ve ağrı, jinekolojik muayenede de genellikle ortaya çıkar. Hastalığın % 90’ı psikolojik kaynaklıdır. Bu tip vajinismus tedavisinde genel olarak vajina girişine lokal anestezi uygulama tedavisi ile sonuç alınır.

Vajinit, vajina iç örtüsü olan mukozanın iltihabıdır. Bu tip iltihapların % 90’ı bakterial kaynaklıdır. Tedavi edilmezse, uterus ve yumurtalıklara bulaşabilir, bu durumda kısırlık, düşükler ya da düşük ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilir. Tedavisi etkene yöneliktir. Etkenin saptanması için vajinal sürüntü ve akıntıdan mikroskopik inceleme ve kültür yapılır. Vajinit ayrıca allerjik kaynaklı iritan tipte ya da menapoz sonrası görülen atrofik vajinit ya da hormonal vajinit tipinde olabilir.

Vajina kanseri, daha çok vajina derin kısmında bulunan rahim (uterus) ağzında görülür. Kadın üreme organları kanserleri arasında en sık rahim kanseri görülür. Belirtileri arasında cinsel ilişki sonrası kanama, adet zamanı dışında kanama, kanlı vajina akıntısı, kötü kokulu akıntı, bel ve kasık ağrısı sayılabilir. Vajina kanseri daha çok 50 yaş üzeri kadınlarda, doğum yapmamış olanlarda, fazla kilolu olanlarda, ailesinde kanser olanlarda görülebilir. Özellikle küçük yaşta evlenenler, cinsel hayata erken başlayanlar, çok doğum yapanlar, hijyen koşullarına dikkat etmeyenlerde daha çok görülebilir. Vajina kanserinin tanısında smir testi çok önemlidir. Bu test ile erken tanı konursa vajina kanseri tedavi edilebilir. Bu nedenle en az 3 yılda bir smir testi yapılması gerekir.

Vajina sarkması, cinsel organın olması gereken yerden daha aşağı sarkmasıdır. Yaş ilerledikçe, normalde bu organları sıkı tutan bağlar gevşer ve bollaşır. Bazen sarkma çok aşırı derecede olabilir ve hasta rahim ağzının vajina girişinde eliyle hissedebilir. Cinsel organla birlikte idrar torbası da sarkabilir. Bu durumda öksürme hapşırma ile idrar kaçırma görülebilir. Vajina sarkması ayrıca fazla doğum yapan bayanlarda görülebilir. Başlangıç devresinde bir takım egzersizlerle vajina sarkması önlenebilir. Bunun için Kegel egzersizleri denilen vajina etrafındaki ve perine kaslarını kasma egzersizleri yapılabilir. Hasta üreme çağında ise vajina daraltma ameliyatı yapılabilir. Hasta daha ileri yaşta ve üreme çağını geçti ise, rahim çıkarılır ve vajina daraltılır.